Lillian Tsay
- Professeure adjointe
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Faculté des arts et des sciences - Département d'histoire
Pavillon Lionel-Groulx local C-6105
- Professeure adjointe
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Faculté des arts et des sciences – Centre d'études asiatiques
Pavillon 3744, rue Jean-Brillant
Biographie
Lillian Tsay est historienne de l’alimentation et de l’Asie de l’Est moderne. Son projet de livre examine comment le lien entre « le goût et le pouvoir » s’est manifesté dans l’empire du Japon à travers les industries du sucre et de la confiserie, notamment le rôle de la colonisation de Taïwan dans ce processus. Ses autres sujets de recherche incluent l’histoire de la glace et de la régulation thermique en Asie de l’Est moderne, la mémoire de la Shoah au Japon, et le retour des entreprises japonaises dans l’économie taïwanaise d’après-guerre.
Lillian Tsay is a historian of food and modern East Asia. Her book project examines how “sweetness and power” took shape in the Japanese Empire through the sugar and confectionery industries, especially the role of Japan's colonization of Taiwan in this process. Her other ongoing topics include the history of ice and thermal regulation in modern East Asia, the Holocaust memory in Japan, and the re-entry of Japanese enterprises into Taiwan’s postwar economy.
Expertises
Publications Tout déplier Tout replier
“The Empire’s Sweet Tooth: The Making of Western-style Confectionery in Colonial Taiwan,” Gastronomica: The Journal of Food Studies 23.4 (2023): 42–54.
“Feminizing the ‘Modern’ Sweetness: Gender and Western-style Confectionery in Interwar Japan,” Gender & History 34.3 (2022): 859-80.
“The Paradise of Gourmets: Representing Taiwanese Cuisine in Japanese Tourist Media (1964~)” in Positioning Taiwan in a Global Context: Being and Becoming, edited by Bi-yu Chang and Pei-yin Lin, 111-127. New York and London: Routledge, 2019.